وضعیت دیابت در ایران
آمار دیابت در ایران نشان می دهد که در حال حاضر حدود ۱۰٫۹ درصد از جمعیت ۸۰ میلیونی کشورمان به این بیماری مبتلا هستند. سازمان بهداشت جهانی در سال ۱۹۹۱ و در پاسخ به رشد روزافزون دیابت در تمامی جوامع بشری، روز ۱۴ نوامبر (۲۳ آبان) را به نام روز جهانی دیابت نامگذاری کرد .

دیابت از بیماریهای نسبتاً شایع و مزمن در جهان است که تمام نژادها را درگیر می کند. شیوع و بروز این بیماری در بسیاری از جوامع بهویژه در کشورهای در حال توسعه، رو به رشد است. طی دهه های اخیر, مطالعات همهگیرشناختی (اپیدمیولوژیک) زیادی درباره شیوع دیابت نوع ۲ در ایران انجام شده که جمعیت دیابتی های ایران بر پایه آنها بیش از ۵/۱ میلیون نفر تخمین زده شده است.
نتایج مطالعات نشان می دهد که شیوع دیابت نوع ۲ در تهران و نواحی اطراف آن و اصفهان بین ۸%- ۷% می باشد. شیوع دیابت در برخی شهرهای کشور ، از این میزان هم بالاتر است به طوری که در شهر یزد (مرکز جغرافیایی ایران) و بندر بوشهر (جنوب کشور) ، شیوع دیابت نوع ۲ بهترتیب ۳/۱۶ و ۶/۱۳ درصد برآورد شده است. اما بهنظر می رسد که این مقدار در مناطق روستایی کشور شیوع کمتری داشته باشد؛
بهطور کلی نیمی از بیماران دیابتی از وجود بیماری شان آگاه نیستند. عدم کنترل دقیق بیماری ،میزان عوارض آتی را در آینده افزایش میدهد. طی سالهای اخیر، طرحهای گسترده کشوری برای پیشگیری اولیه از پیدایش دیابت، پیشگیری ثانویه از راه شناسایی بیماران و پیشگیری ثالثیه از عوارض آن طراحی شده است و درحال انجام می باشد.
بهنظر میرسد شیوع و بروز دیابت در ایران رو به رشد است و این امر لزوم آموزش عمومی را در خصوص اصلاح سبک زندگی، رژیم غذایی و افزایش فعالیت بدنی آشکار می سازد. ارائه آموزش های لازم در این زمینه می تواند آمار دیابت در ایران را بهبود بخشد.